TEKEN

Scouts zijn vaak in de natuur te vinden en kunnen dan wel eens gebeten worden door een teek. In heel Nederland komen teken voor. Ze leven in struikgewas en hoog gras en ze zien eruit als spinnetjes. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán je ziek maken als de teek langer dan 24 uur op je huid zit.

Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na de scoutingclub, is een kleine moeite.  Heeft een teek je toch te pakken, dan kun je hem eenvoudig zelf verwijderen. Als een teek langer dan 24 uur op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid tot gevolg hebben.

Wat is een teek?

teken

Een teek is een spinachtige. Ze hebben net als spinnen een borststuk met daaraan acht pootjes en een achterlijf. Tekenlarven hebben zes pootjes en worden daarom vaak verwart met insecten. Teken zijn parasieten en leven dus van het bloed van andere dieren. Om bij dat bloed te komen, bijten ze een gaatje in de huid van dieren of mensen. Het liefst in een warm plekje, zoals op de buik, oksel, knieholte of zelfs de bilspleet! Hij zuigt zich dan vol en na de maaltijd (4-5 dagen) laat hij zich weer vallen.

Hoe herken ik een teek?

De teken die wij als mensen tegen komen, zijn nymfen en zijn rond de 1 a 2 millimeter groot. Zij hebben al 8 pootjes en zijn dus vrij gemakkelijk te herkennen. Ze zijn zwart en lijken daarmee vaak op moedervlekken met pootjes.

Hoe kan ik een teek verwijderen?

Trek de teek met een kleine draai uit het lijf. Dit kan met de blote hand, of met een speciale tekentang. Controleer of het beestje compleet is (soms willen ze nog wel eens breken), verwijder indien nodig achtergebleven pootjes of kopjes. Vernietig daarna de teek, bijvoorbeeld tussen stenen of de eigen nagels.

De ziekte van Lyme

Er zijn ruim 800 soorten teken bekend, waarvan ongeveer 100 soorten een kans hebben om bacteriën over te brengen (waaronder de ziekte van Lyme). In Nederland is dat een kleine 20% van de teken. Om dit te kunnen doen, moet een teek meer dan 24 uur op het lichaam zitten om door de mensenhuid heen te kunnen bijten en bij het bloed te komen. Pas dan is er een 1 op 5 kans dat er sprake kan zijn van infectie.

Indien er een bacteriële overdracht plaats vindt, zal de beet van de teek herkenbaar zijn middels een opvallende rode kring rondom de beet. Indien dit het geval is, kan men middels een antibioticumkuur de infectie bestrijden.

Teken vallen NIET uit de bomen

Teken kunnen wel klimmen, maar niet hoger dan een meter. Zij houden zich veel liever vast in hoog gras of aan laagstaande planten, zodat zij gemakkelijk kunnen overspringen op langslopende dieren en mensen. Teken kunnen niet springen of vliegen. Dit betekent dat de meeste teken van onderaf komen! Lange broeken en goede dichte schoenen helpen dus meer dan een pet dragen.

Please let us know your name.
Please let us know your email address.